Please set your Main Menu on the Appearance > Menus page. For more information please read the documentation.

Vad man ska tänka på när man gör affärer i Sverige

När du ska förhandla och skriva under kontrakt med svenskar är det några saker som kan vara viktiga att tänka på. Man måste förstå företagskulturen i Sverige innan man kan lägga upp strategiska planer. Om man är van vid att göra affärer i Kina, USA eller Ryssland så är det helt annorlunda i Sverige.

Artighet och punktlighet är viktigt för första intrycket

Tänk på att alltid vara i tid till mötet och att hälsa på ett artigt och proffesionellt sätt. Svenskar älskar att vara i tid och kommer gärna 15 min för tidigt till ett möte än en minsta sekund för sent. Ta ordentligt i hand. Se till att ha ett fast handslag eftersom alla svenskar hatar när man skakar hand med en hand som känns som en död fisk.

Ärlighet och sanning varar längst i Sverige

Sverige är ett av världens minst korrupta länder och det är något som svenskar över lag är väldigt stolta över. Man måste respektera detta när man jobbar med svenskar. Annars kan affärerna få snabba slut i form av att de inte blir av. Sedan ska man komma ihåg att om en svensk säger att de ska genomföra eller utföra ett särskilt arbete så gör de det med 100% säkerhet. De är otroligt ärliga, en aning naiva och riktigt bra när det kommer till ledarskap.

Separera på arbete och privatliv

I många kulturer är det viktigt att bygga en relation med sina nya affärspartners som nästan påminner exakt om en vänskapsrelation. Det här brukar inte vara fallet i Sverige då de flesta vill skilja på arbete och fritid. Man kan absolut vara trevlig, artig och kommer ihåg saker om en kunds hund eller barn, men där går gränsen och de kommer inte bjuda in dig till söndagsmiddagen med hela tjocka släkten inom en snar framtid.